<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1981897&amp;fmt=gif">
Werkhandschoenen

Kies de juiste werkhandschoenen voor optimale veiligheid

Ontdek waarom het kiezen van de juiste werkhandschoenen essentieel is voor een optimale veiligheid op de werkvloer. Leer waar je op moet letten bij het selecteren van werkhandschoenen en ontdek welke soorten werkhandschoenen het beste passen bij verschillende werkomstandigheden.


Ontdek waarom het kiezen van de juiste werkhandschoenen essentieel is voor een optimale veiligheid op de werkvloer. Leer waar je op moet letten bij het selecteren van werkhandschoenen en ontdek welke soorten werkhandschoenen het beste passen bij verschillende werkomstandigheden.

Waarom zijn werkhandschoenen belangrijk voor veiligheid?

Werkhandschoenen zijn van groot belang voor de veiligheid op de werkvloer. Ze beschermen je handen tegen verschillende gevaren en minimaliseren het risico op letsel. Door het dragen van werkhandschoenen voorkom je snijwonden, schaafwonden, brandwonden en andere verwondingen die kunnen optreden tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Daarnaast bieden werkhandschoenen ook bescherming tegen chemicaliën, hitte, kou en elektrische schokken, afhankelijk van het type handschoen dat je draagt.

Het is belangrijk om te begrijpen welke risico's er op jouw werkplek aanwezig zijn en welke type werkhandschoenen daar het beste bij passen. Door de juiste werkhandschoenen te dragen, zorg je ervoor dat je handen beschermd zijn en kun je met vertrouwen je werk uitvoeren.

De verschillende soorten werkhandschoenen

Er zijn verschillende soorten werkhandschoenen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. Het is belangrijk om de juiste handschoenen te kiezen die passen bij de werkzaamheden die je uitvoert. Enkele veelvoorkomende soorten werkhandschoenen zijn:

- Algemeen gebruikte handschoenen: deze handschoenen geven meer grip, zijn flexibel en voelen comfortabel aan. Denk aan magazijn, montage en logistiek.

- Koude bestendige handschoenen: deze handschoenen bieden bescherming tegen koude weersomstandigheden of in de koelcel

- Snijbestendige handschoenen: deze handschoenen zijn gemaakt van materialen zoals kevlar en bieden bescherming tegen snij- en steekwonden.

- Hittebestendige handschoenen: deze handschoenen zijn gemaakt van hittebestendige materialen en worden gebruikt in omgevingen waar hoge temperaturen aanwezig zijn.

- Chemisch bestendige handschoenen: deze handschoenen bieden bescherming tegen chemische stoffen en worden gebruikt in laboratoria en andere omgevingen waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt.

Het is belangrijk om de juiste soort werkhandschoenen te dragen, afgestemd op de specifieke risico's van je werkplek. Raadpleeg altijd de richtlijnen en voorschriften van je werkgever om ervoor te zorgen dat je de juiste handschoenen draagt.

Hoe kies je de juiste werkhandschoenen?

Bij het kiezen van de juiste werkhandschoenen zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

- Risicoanalyse: identificeer de specifieke risico's op je werkplek (Ook wel de RI&E genoemd) en bepaal welke type handschoenen nodig zijn om deze risico's te minimaliseren.

- Materiaal: kies het juiste materiaal dat geschikt is voor de werkzaamheden die je uitvoert. Denk aan materialen zoals leer, rubber, polyester of kevlar. Om het je makkelijk te maken heb je bij ons op de site de mogelijkheid te kiezen uit verschillende werkbranches gerelateerde handschoenen.

- Pasvorm: zorg ervoor dat de handschoenen goed passen en comfortabel zijn om te dragen. Een goede pasvorm is essentieel voor optimale bescherming en grip. De maat kan je bepalen via onze handschoenen maattabel. Verder belangrijk, de lengte van de handschoen moeten de polsen en armen ook beschermt worden.

- Normen en certificeringen: controleer of de werkhandschoenen voldoen aan de geldende normen en certificeringen voor veiligheidshandschoenen.

Het is voor specialistische werkzaamheden altijd mogelijk om contact op te nemen met ons voor advies, zodat de juiste werkhandschoenen gebruikt worden.

Werkhandschoenen onderhouden en vervangen

Om ervoor te zorgen dat werkhandschoenen hun optimale beschermende eigenschappen behouden, is het belangrijk om ze goed te onderhouden en op tijd te vervangen. Hier zijn enkele tips:

- Reinig de handschoenen regelmatig volgens de instructies van de fabrikant.

- Controleer de handschoenen op eventuele slijtage, beschadigingen of verslechtering van de beschermende eigenschappen.

- Vervang handschoenen die beschadigd zijn of niet meer voldoen aan de normen voor veiligheidshandschoenen.

Door regelmatig onderhoud en tijdige vervanging zorg je ervoor dat je werkhandschoenen altijd in optimale staat zijn en maximale bescherming bieden.

Belangrijke tips voor het dragen van werkhandschoenen

Naast het kiezen van de juiste werkhandschoenen, zijn er ook enkele belangrijke tips om in gedachten te houden bij het dragen ervan:

- Zorg ervoor dat je handschoenen schoon en droog zijn voordat je ze aantrekt.

- Controleer regelmatig of de handschoenen nog goed passen en niet versleten zijn.

- Volg de instructies van de fabrikant met betrekking tot het gebruik en onderhoud van de handschoenen.

- Draag de handschoenen altijd wanneer dit nodig is volgens de veiligheidsvoorschriften.

Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je optimaal profiteert van de bescherming die werkhandschoenen bieden.

Voorkom handletsel

Bij het grootste deel van bedrijfsongevallen zijn handen betrokken, omdat men in veel beroepen met de handen werkt en gereedschappen gebruikt. Daarom is het belangrijk de handen te beschermen zo voorkom je veelvoorkomend letsel.

Ook vaak gelezen

Krijg updates over Unishore Bedrijfskleding

Schrijf je in op onze blog nieuwsbrief en ontvang de laatste updates zodra deze uitkomen.